sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Runebergintorttuja

Vaikka Runebergin-päivää vietetäänkin vasta ensi perjantaina, päätin tehdä näitä herkkuleivonnaisia meille täksi viikonlopuksi. Monenlaisia reseptejä vuosien saatossa olen kokeillut. Parhaaksi olen todennut tämän, hieman muokatun reseptin Pirkan parhaasta leivontakirjasta.




200 g margariinia
2 dl sokeria
2 kanamunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
2 dl piparimurua
2 dl jauhettua mantelia (yksi valmis pussillinen)
3/4 dl kevytkermaa
loraus karvasmanteliaromia
vadelmahilloa (paistonkestävää)



Jauha piparkakut ja mantelit (jos et käytä valmista mantelijauhetta) monitoimikoneessa jauheeksi.
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kanamunat yksitellen välillä sekoittaen kunnolla. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan samalla vatkaten. Lisää kardemumma ja pipari-manteliseos taikinaan. Lopuksi kerma ja pieni loraus karvasmanteliaromia. Sekoita hyvin mutta älä enää vatkaa kovin voimallisesti.
Valitse napakantuntuiset leivosvuoat taikinalle. Täytä vuoat puolilleen taikinaa. Paina taikinaan keskelle jauhotetulla sormella kuoppa jonka täytät vadelmahillolla. Ohjeessa suositellaan käytettäväksi paiston kestävää hilloa mutta itse käytin Pirkka vadelmahilloa ja ihan hyvin onnistuivat.
Paista tortut 200 asteessa 15-20 minuuttia. Paistoaika riippuu torttujen koosta ja uunista. Tortut ovat valmiita kun saavat kauniin ruskean värin. Lisää jäähtyneille tortuille keskelle vadelmahilloa ja hillon ympärille tomusokerikuorrutusta.



tomusokerikuorrutus :
tomusokeria
sitruunanmehua ( kannattaa lisätä vähän kerrallaan)
jos haluat vaalean punaista kuorrutetta tarvitset punaista karamelliväriä.
Karamelliväri kannattaa liottaa vesitilkkaan ja lisätä nestettä valmiiseen tomusokerikuorrutteeseen.
Voi myös käyttää valmista vaaleanpunaista tomusokeria :)



Nämä tortut ovat melkein parempia seuraavana päivänä, kun maut ovat saaneet hiukan tekeytyä!
Meikäläinen lähtee nyt koiran kanssa pitkälle lenkille, leppoisaa sunnuntaita teille kaikille!

12 kommenttia:

  1. Itse tehdyt Runeberintortut onkin parempia, kuin kaupan.
    Meilläkin leivotaan niitä ensi viikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, itse en pidä myöskään ostotortuista.

      Poista
  2. Namm...ja koirulille rapsutuksia..:)

    VastaaPoista
  3. Kyllä nuo maistuisivat !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehtii ennen Runeberginpäivää tehdä!

      Poista
  4. Ihanalta näyttävät tekemäsi runebergintortut! Samoin lenkkikaveri :)

    VastaaPoista
  5. En ole ennen tehnyt, mutta nyt otan tuon reseptin ja kokeilen. Viivi jo katsookin anovasti. No ainahan koirat katsoo anovasti.

    VastaaPoista
  6. Työkaveri yllätti keskiviikkona - oli jättänyt pari runebergintorttua työpöydälleni. Sunnuntaisin päätetään aamiainen makealla ja tänään niillä herkuteltiin Ü

    VastaaPoista
  7. Nam kun näyttävät herkullisilta:)Viivi taitaa olla samaa mieltä:)

    VastaaPoista