sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Sukellus menneen ajan nikseihin

Leppoisaa sunnuntaita. Täällä viikonloppu on mennyt pitkälti siivoushommissa. Meille vaihdettiin viikolla uudet ikkunat ja sen remontin jälkimainingeissa on sitten siivottu kotia hieman enemmänkin. Siinä siivoustöiden lomassa käsiini osui kirpparilöytö vuosien takaa. Tänään kirjaa on ollut aikaa lueskella hiukan huvittuneena, tosin osa näistä niksikirjan nikseistä toimii varmasti myös tänä päivänä. Tässäpä teille muutama lainaus tästä Joka Naisen Niksikirjasta vuodelta 1951.

Herätyskellon vaimentajia;
1. Liian äänekkäästi soiva herätyskello voidaan vaimentaa esim. vahakretongista ommellulla myssyllä. Näin ei kellon tikitys häiritse yöunia ja sen soiminenkin on paljon miellyttävämpää kuin ilman myssyä.
2. Myssynä voi käyttää myös kumoon käännettyä hillotölkkiä, jonka läpi kellon osoittimet näkyvät ja soittokin kuuluu.Lihapyörykkätaikina;
1. Hienonnettu tilli antaa lihapyörykkätaikinalle erikoisen, hyvän maun ja korvaa sipulin, jonka mausta jotkut eivät lainkaan pidä.
2. Ruskistetun sipulin täytyy olla jäähtynyttä, ennen kuin se sekoitetaan lihapyörykkätaikinaan, muuten taikina juoksettuu.
3. Raaka, raastettu porkkana ja punajuuri joko yhdessä tai yksinäään, ovat hyvä höyste lihapyörykkätaikinaan vaihteeksi puuron ym. sijasta.
4. Kun kiehauttaa leipää maidossa ja sekoittaa sen lihapyörykkätaikinaan, tulee lihapyöryköistä kuohkeita eikä leipä maistu niissä vähääkään. Tämä menetelmä säästää tietenkin myös lihaa.
Suolavesi estää jäätymisen;
Kuivumassa oleva vaate ei jäädy, jos viimeiseen haaleaan huuhteluveteen sekoitetaan rahtunen suolaa.Kalpeat huulet:
Kalpeita huulia voi hieroa sitruunanviipaleella, josta ne saavat raikkaan ja luonnollisen punan.

Hampaat on hyvä harjata kerran viikossa suolalla. Tavallisen suolan ja tuoreen sitruunamehun sekoitus on erinomainen hampaiden valkaisuaine.
Perheenäidin lepohetki;
Kun perheenäiti, joka yksinään hoitaa kotiaan, on saanut aamuaskareet suoritetuksi, on hän liian väsynyt lähteäkseen raittiiseen ilmaan ja sitä paitsi hän jo mielellään vilkaisisi päivän lehteäkin. Eräs perheenäiti on ratkaissut pulman niin, että hän käy lämpimästi pukeutuneena avoimen ikkunan ääreen milloin loikomaan, milloin lepotuoliin ja nauttii täysin siemauskin lepohetkestään.Niinpä, lähinnä nämä menneen ajan niksit nyt luettuna  kyllä huvittavat!  Onneksi kotityöt kuuluvat nykyisin niin miehille kuin naisillekin. Mukavaa illanjatkoa kaikille!


23 kommenttia:

 1. Hauskoja niksejä, jotkut hieman kummastuttaviakin kuten tuo suolan käyttö pyykinkuivaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, suolan lisääminen pesukoneeseen ja siten pyykin jäätymisen estäminen ei kyllä ole tätä päivää :)

   Poista
 2. Hauskoja vanhoja juttuja!
  Mukavaa viikkoa sinulle ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni lähinnä huvittaa se, että kaikki niksit oli suunnattu naisille!

   Poista
 3. Hauskoja niksejä! Niillä uuteen viikkoon. Tai ehkä sittenkin uudemmilla. ;)

  VastaaPoista
 4. Olipa hauskaa luettavaa - kiitos hyvän mielen postauksesta❣️

  VastaaPoista
 5. Hauskoja niksejä. Minäkin olen suorastaan keräillyt tietoja, mihin kaikkeen ruokasoodaa voi käyttää. Tuo suolan lisääminen pyykin huuhteluveteen olikin ihan uusi tieto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokasooda onkin varsinainen ihmeaine! Pohdittiin tänään töissä, miten suolan lisääminen huuhteluveteen vaikuttaa kankaaseen?

   Poista
 6. Tulipas tästä postauksesta hyvälle tuulelle. HItsin hauskoja vinkkejä. Tekisi heti mieli mennä laittamaan sitruunaa huuliin ja testata. 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania niksejä. Mikä estää niitä vieläkin kokeilemassa?

   Poista
  2. Juu, kirjassa paljon hyviä niksejä myös tähän päivään, mutta paljon myös auttamattomasti vanhentuneita!

   Poista
 7. Varsin käytännönläheisiä vinkkejä kaikki. Etenkin tuo perheenäidin lepohetki kuulostaa varsin mielenkiintoiselta, tuulettuu hushollikin samalla:))

  VastaaPoista
 8. Jotenkin hyväntuulisia niksejä :)
  Taidankin seuraavan laiskuuspuuskan iskiessä ulkoilla avaamalla ikkunan ;)

  VastaaPoista
 9. Ei hassumpia niksejä ollankaan ja lepohetki kuulostaa mainiolta <3

  VastaaPoista
 10. Hauskoja niksejä!
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 11. Kotonani lihapullataikinaan laitettiin useinkin kuovattua tilliä, tosin laitettiin myös sipulia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tilli oli ihan outo asia lihapullataikinaan, täytyy varmaan joskus kokeilla!

   Poista