sunnuntai 12. elokuuta 2018

Omenapiirakkaa ja puutarhajuttuja

Sateista sunnuntaita! Täällä ollaan käyty varsinaista kilpajuoksua omenoiden talteenotossa. Omenoita tuntuu tulevan tänä vuonna paljon, mutta kun ne putoavat puusta herkästi jo ennen h-hetkeä ja pudonneissa omenoissa on heti madon tai ampiaisen tekemiä reikiä. Tarkkana saa olla kun pudokkaita kompostiin poimii. Ampiaiset kaivautuvat omenan sisälle ja hilkulla on ollut ikävä pistos sormeen. No, eilen keräsin ihan puusta omppuja tämän päiväistä piirakkaa varten.Netistä löytyy runsaasti erilaisia piirakkareseptejä ja koska jääkaapissa sattui olemaan vajaa piimätölkki, päätin tehdä tällä ohjeella omenapiirakkaa. Sen verran muokkasin tätä Valion reseptiä, että jätin yhden desin sokeria pois. Neljä desiä sokeria on mielestäni liikaa pellilliseen piirakkaa.


Tulipa herkkua ja suurin osa piirakasta onkin kadonnut jo parempiin suihin. Poika ilahtui kovin, kun tuli kotiin ja nuuhki valmiin omppupiiraan tuoksua ulko-oven avattuaan :)
Eilisiltana kuvailin myös pienen pihamme kasvustoa. Kesäkodilta tänne mukanani tuoma yrttilaatikko kukoistaa. Tästä ollaan napsittu miltei päivittäin yrttejä kokkauksiin. Varsinkin basilika on kasvanut ihan valtavaksi. Taitavat yrtit pitää altakasteluruukusta ja tasaisesta kosteudesta lämmön lisäksi.Alkukesästä lahjaksi saadussa tomaatintaimessakin näyttää olevan runsaasti tomaatteja tulossa. Nyt pitää  vain toivoa, että ehtivät kypsyä ennen ilmojen kylmenemistä.Siskolta saatu chili pukkaa myös upeasti satoa. Laskin, että tulossa on peräti kahdeksan chilipalkoa. 
Mukavaa viikonalkua kaikille!  Minulla viikko alkaakin koulutuspäivällä.21 kommenttia:

 1. Ah, omppupiirakkaa! Runsas omenasato näkyy tulevan, oksat notkuvat maahan saakka hedelmien painosta. Meidän piilossa kasvaneella kriikunalla on myös valtava painolasti kannateltavana. Näiden kymmenen vuoden aikana ei ole ollut kuin muutamia kriikunoita (tai no sinä aikana, kun huomasin sen olemassa olon Ü) maistiaisiksi. Ikävä kyllä tipahtelevat oksilta puolikypsinä.
  Muhkealta näyttää yrttisato sekä tomaatti- ja chilikasvusto myös. Jos ei ennätä ulkona kypsymään, niin sisällä sitten kypsyttelet.
  Mukavaa viikkoa ja koulutuspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En millään viitsisi kaivaa tomaattia ja chiliä maasta, mutta pakko kai se on jos eivät ennätä kasvimaassa kypsyä. No toivotaan lämmintä ja aurinkoista syksyä!

   Poista
 2. Nyt täytyy kyllä minunkin ryhdistäytyä! Meillä puut notkuvat omppuja, mutten ole saanut aikaiseksi tehdä yhtä ainoaa piirakkaa, myönnän :(. Viimevuotisia hilloja on kaapissa niin paljon, etten sitä taida nyt tehdä, mutta perheen iloksi täytyy kyllä nyt alkavalla viikolla paistella noita piirakoita ihan urakalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reilusti vaan omppulohkoja piiraaseen, ai kun on hyvää!

   Poista
 3. Herkullisen näköinen omenapiirakka!
  Enpä ole kuullutkaan, että ampparit menevät omenoihin! Hui!

  VastaaPoista
 4. Nam,Omppupiirakka niin ihanaa!Meillä on tomaatteja kasvanut kasvihuoneessa.Satoa on tullut ihan kiitettävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi kielellä täällä odotellaan tomaattien kypsymistä.

   Poista
 5. Näyttää tosi herkulliselta! Nam!
  Minäkin tein yhtenä päivänä omppupiirakkaa omista ompuista.

  VastaaPoista
 6. Omenapiiras on syksyn paras herkku! Muistaakseni äitini kypsytti pöydällä niitä tomaatteja, jotka eivät kerenneet muuten punertua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tiedän että loppukuusta yksien voi tehdä näin. Toivotaan kuitenkin että vielä ulkona kypsyisivät. Kokemusta silti on, että eivät välttämättä ehdi punertua enää ulkosalla. Ruukku jo katsottu valmiiksi. Kaivan sen sitten ylös ja vien lasitetulla parvekkeelle kun ilmat todella kylmenevät.

   Poista
 7. Omenapiirakka on niin hyvää. Täytyykin ratsata naapurin omenat :) Pari isoa oksaa roikkuu meidän puolella ja jos en kerää omenia niistä niin joutuvat kompostiin. Tosin taitaa joutua heidän puustaan muutkin omenat sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenoita tulee nyt niin paljon, että varmasti naapureillekin riittää.

   Poista
 8. Omenapiirakka - nam!
  Meillä oli Victoria-luumuissa valtavasti ampparin reikiä ja piti oikein varoa, kun niitä poimi.

  Hyvää elokuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nälkäisiä tuntuvat ampiaiset tänä kesänä olevan!

   Poista
 9. Hienosti satoa tulossa! Omenapiirakan tuoksu on ihana. Itsekin leivoin sitä viikonloppuna ja se katosi jo parempiin suihin. Pitäisi varmaan ensi viikonloppuna tehdä sitä vielä uudestaan. Kivaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu piirakka monine variaatioineen on ihana syysherkku. Meillä taatusti paistuu viikonloppuna taas omenapiirakka.

   Poista
 10. meillä ollaan puristettu omenista tuoremehua, sit pantu ne pakkaseen.
  Yhtään piirakkaa en oo tehnyt. Herkullisen näköistä sun leipomasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei pakkaseen mehut mahdu, vaikka varmasti olisi hyvää.

   Poista
 11. Kiitos paljon ohjeesta. Minulla on joskus ollut samantapainen piimästä tehty omenapiirakan ohje ja en tiedä, minne se on joutunut. Mutta tässähän se on. Mainiota, tuo on herkullinen piirakka.
  Ja jäätelö sopii sen kanssa hyvin.
  Ihanaa elokuuta sinne <3

  VastaaPoista