sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Suuret, pienet ekoteot + arvonta!

Tänään sateisena sunnuntaina on ollut aikaa pohtia suuria, pieniä ekotekoja. Viimepäivinä mediassa kun on paljonkin kirjoitettu muovijätteen valtavasta määrästä ja pohdittu miten sitä voisi vähentää. Meillä on jo pitkään käytetty pelkästään kankaisia kauppakasseja ja myös hedelmät sujautan itsetehtyihin ekopusseihin. Hieman kookkaampaan hedelmäpussiin mahtuu kivasti tuoretuotteita ja hintalaput pysyvät kiinni farkkukankaasta ommellussa lappusessa.Ilahduttavaa on se, ettei vaatekaupoissa enää automaattisesti tarjota muovikassia ostoksille, vaan kysytään haluaako sellaisen ostaa. Kuljetankin  aina käsilaukussa muutamaa  kangaskassia, joihin ostokset voi helposti sujauttaa.Muutaman kuukauden olen nyt lajitellut kotona lasi-, metalli-, pakkauskartonki- ja paperijätteen lisäksi myös muovisen pakkausjätteen ja kuljettanut kertyneet muovit kerran viikossa kaupan yhteydessä olevaan muovijätteen keräyspisteeseen.  Kierrätyksen aluksi oli melko hätkähdyttävää huomata, kuinka suuri osa kotimme syntyvästä jätteestä on pakkausmuovia! Tämä on pistänyt miettimään jo ostohetkellä sitä, voinko omilla valinnoillani vaikuttaa syntyvään jätteen määrään?Olisi kiva kuulla millaisia ekotekoja sinä teet? Kommentoimalla tähän postaukseen osallistut ekohenkiseen arvontaan ja voit voittaa  ompelemani ekokassi+ hedelmäpussi yhdistelmän. Arvon voitot kahdelle onnekkaalle! Arvonta alkaa nyt ja päättyy ensi lauantaina 25.11 Kaikille kommentoijille luvassa yksi arpa.  Huomaathan, ettei blogiini pysty kommentoimaan anonyymisti.
 
Onnea kaikille arvontaan ja mukavaa sunnuntaita!


35 kommenttia:

 1. Onpa kiva arvonta. :) Mie lajittelen kyllä suurimman osan jätteistä, mitä tulee. Muovinkin lajittelun aloitin, mutta meillä ongelma on se, että keräyspiste on suht kaukana, eikä meillä kotona ole tilaa säilöä muovijätettä erikseen. Se vähän harmittaa. Kaiken muun saa lajiteltua taloyhtiön lootiin. Hedelmille ostin ihan kaupasta kestopussit ja niitä on nyt tullut käytettyä myös. Kynttilänjämätkin on tullut nyt kierrätettyä uusiksi kynttilöiksi. ;)

  VastaaPoista
 2. Jätettä tulee aivan liikaa koska melkein kaikki on pakattu moninkertaisesti. Meillä yritetään kierrättää mahdollisimman paljon.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Tärkeä asia! Lajittelen kodin jätteet: lasi, metalli, muovi, pahvi, paperi ja bio. Hämmästyin myös muovijätteen isoa määrää. Kestokassia käytän ostoksiin, mutta hedelmille minulla ei ole kestopussia😕 valitettavasti. Vaatteet, joita en pariin vuoteen ole käyttänyt, lahjoitan diakonia kirpputorille.

  VastaaPoista
 4. Lajittelen jätteet, vältän turhan ostamista ja kaupassa on yleensä aina kori ja kassi mukana. Niin ja työmatkat sujuu joko pyöräillen tai kävellen.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Kierrätän paljon, käytän julkisia kulkuvälineitä,muovipusseja en osta..tässä muutama...Mukana hienossa arvonnassa🌹

  VastaaPoista
 6. Ihana tuo kassin kuosi ja tärkeän asian nostit esille.
  Meillä on kestokassit käytössä viikonloppuostoksilla. Muutoin arkena mies, kun hoitaa kauppaostokset, käyttää uudelleen ja uudelleen muovisia ostoskasseja, kunnes päätyvät roskapusseiksi.
  Ostan vain muutaman vaatteen vuodessa. Panostan enemmän laatuun ja pitkäikäisyyteen, en suosi halpoja "kertakäyttökeinokuituja". Ihan sama, mitä toiset ajattelevat, kun käytän samoja vaatteita aina vaan. Asusteilla ja koruilla saan riittävästi vaihtelua.

  VastaaPoista
 7. Kiva kassi ja hieno postaus! Ollaan juuri töissä puhuttu kierrätyksestä ja lajittelusta. Kävimme lasten kanssa kierrätyspisteellä viemässä roskia, ensin lajiteltuamme ne.
  Lajittelen jätteet, paperit ja kartongit. Enemmänkin voisi...
  Mukavaa alkuviikkoa!

  VastaaPoista
 8. Mukana! Lajittelen roskat, vältän muovikasseja, kierrätän muutenkin, lahjoitan rahaa luonnonsuojelujärjestölle, tässä kai tärkeimmät. kaljukeiju@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Esim. en syö lihaa (pl. kala) ja olen vähentänyt maitotuotteidenkin käyttöä roimasti. Matkailen vain kotimaassa, keräilen luonnosta itse ruokaa + suosin lähiruokaa/ruokapiirejä ja luomua/luomulaatuista ruokaa. Kierrätän jätteet, vaatteet ja tavarat parhaani mukaan. Suosin kestävää ja laadukasta. Tarkkailen kulutusta (sähkö, vesi..) Jne. :)

  VastaaPoista
 10. Samoja postauksessa mainittuja ekotekoja täälläkin tehdään. Muovijätteen keräämisen ja biokompostorin hankinnan jälkeen ei sekajätettä tule enää juuri ollenkaan! Kirpparikierrätys on myös ekotekoilua.
  Ai niin, mutta tuollainen kestohedelmäpussihan meiltä vielä puuttuu eli eikun vaan osallistumaan tähän arvontaan:)

  VastaaPoista
 11. Yritän kyllä lajitella kaikki sinne kuuluviin paikkoihin . Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Teen kaikki perusjutut, kierrätän kotona jne. mutta tehostamista löytyy kyllä kovasti. Onneksi kierrätys on tehty nykyään aika helpoksi :)

  VastaaPoista
 13. Meillä pidennettiin roska-astian tyhjennys väli kahdesta viikosta kuukauteen kierrätyksen takia. Muovia tulee kyllä ihan järjettömän paljon pakkauksissa. Kiva arvonta.
  sanna_yy@suomi24.fi

  VastaaPoista
 14. Tehostamista löytyy kyllä omassa toiminnassa :) Muoviroskat ovat pahimpia.
  ellijapii@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Lajittelen jätteet ja käytän kestokasseja.
  mummolta@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Kiva arvonta ja tärkeä aihe! Meillä jätteet lajitellaan seitsemään eri sorttiin ja lisäksi ylimääräistä tavaraa/ vaatetta lahjoitan 2 x vuodessa esim. Spr:lle. Erityisesti muovi- ja kartonkijätettä tulee isossa perheessä kyllä ihan valtavat määrät. Kyllähän sitä petrattaavaakin löytyisi, tykkäämme käydä ulkomailla lomailemassa ja kaksi autoakin löytyy, tosin se on melko välttämättömyys arjen pyörittämiseksi, kun mies käy niin kaukana töissä ja julkiset kulkuyhteydet on täällä hieman eri luokkaa kuin pääkaupunkiseudulla. Tuollaista hedelmien kestokassia meiltä ei vielä löydykään, joten jos onni ei suosi tässä, pitää sellainen ehkä vihdoin itse ommella :)

  VastaaPoista
 17. Minä kierrätän ja lajittelen kaiken mahdollisen. Laukussa kulkee aina kankaisia varakasseja, ettei tarvitse turvautua muovikasseihin. Muutamaan vuoteen ei meille ole myöskään ostettu fleece-kankaisia tuotteita, niistä kun kuulemma joutuu meriin paljon saastetta.

  VastaaPoista
 18. Ihana kassi ja postaus! Niin tärkeä aihe! Mitä vähemmän jätettä/saasteita sen parempi..itse yritän kierrättää/lajitella aina kun se on mahdollista! Mukavaa viikkoa❤

  VastaaPoista
 19. Lajittelen roskat, kierrätän kaiken mahdollisen ja kangaskasseja olen ommellut useita, sekä itselleni että lapsilleni ja ystäville. Kasseja löytyy sitten moneen menoon ja useassa paikassa, niin laukussa kuin autossakin.

  VastaaPoista
 20. Säästän sähköa,kompostoin,lajittelen,kierrätän...semmoisia jokapäiväisiä pieniä tekoja.
  amto@suomi24.fi

  VastaaPoista
 21. Lajittelen kaiken roskan ja kierrätän niin paljon kuin mahdollista.
  Mukaan arvontaan leenvikki(at)gmail.com

  VastaaPoista
 22. Lajittelen roskat ja pyrin kierrättämään :)
  nannaliini10@gmail.com

  VastaaPoista
 23. Postaat tärkeästä aiheesta. Minäkin hämmästyin muovijätteen määrää, kun aloin sitä lajittelemaan. Lisäksi kerään lasit ja metallit omiin roskiin, harrastan pienimuotoista kompostointia ja tuunailen vanhasta kaikenlaista. Kierrätys on kivaa!

  VastaaPoista
 24. Roskien lajittelu. Kierrättäminen sen kaikissa muodoissa. Käytän mielelläni jalkoja ja julkista liikennettä. Ruokaa en heitä roskiin, tuunailen eilisestä uutta gurmeeta ja kompostoin.
  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
 25. Kierrättäminen ja lajittelu <3
  han.nystrom@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Kierrättäminen ja lajittelu ovat itselle sydämen asia :)
  sirkkulitm@gmail.com

  VastaaPoista
 27. Olen oikea himokierrättäjä. Lajittelen lehdet,pahvin,lasin,metallin,muovin ja kompostoin.Lähimpään muovin keräykseen on matkaa n.40 km, mutta haluan omalta osaltani tämänkin toimittaa kierrätykseen.Roskapönttömme tyhjennetään kahdeksan viikon välein ja harvemminkin riittäisi,mutta tämä ei ole mahdollista.
  tuulas57@gmail.com  VastaaPoista
 28. Meillä aloitettiin lajittelu:
  muovi, metalli, komposti, pahvi, paperi...
  Ja nyt sit mietitään millä täytetään roskalaatikko, ettei makseta "tyhjästä". Nuo kierrätettävät kun viedään kauppareissulla kierrätyslaatikoihin kaupan pihaan. Muovijätteen määrä on muuten ihan jäätävän iso osuus kaikesta jäteestä.
  mari.pajunen(atmeiliboxi.fi

  VastaaPoista
 29. Kyllä melkein kaikki tulee kierrätettyä ja lajiteltua.
  Kiva arvonta!❤️

  VastaaPoista
 30. Lajittelen kodin jätteet.

  VastaaPoista
 31. Tuollainen eko hedelmäpussukka olisi kyllä ihan omiaan tähän talouteen, tosin nykyään olen oppinut ostamaan banaanit yms. kuorittavat hedelmät ilman pussia :D Kauppassit on jo kauan aikaa sitten vaihtuneet kangaskassiin tai kestokassiin, mutta täytyy myöntää että usein kiireessä (huono tekosyy) esimerkiksi jätteiden lajittelu jää vähemmälle.
  annant@student.uef.fi

  VastaaPoista
 32. Kierrätän kyllä kaiken mahdollisen. Kauppakassikin on yleensä mukana...joko kangaskassi tai laukussa entinen moneen kertaan käytetty muovikassi :)

  VastaaPoista
 33. Lajittelen jätteet mahdollisimman hyvin, kierrätän esim. vaatteita ja käytän itsekin kierrätettyä tavaraa, kestokassit on käytössä ja yritän olla tuhlaamatta vettä ja sähköä. 3rikatms(at)gmail.com

  VastaaPoista
 34. Mie laittelen jätteet ja kierrätä kaiken mahdollisen. Minun joululahjatkin on kierrätettyjä tai itse tehtyjä. pirjo.holanti@luukku.com

  VastaaPoista
 35. Vau miten kiva postaus ja ihanat ompeleet! :) Mä olen yrittänyt myös kiinnittää huomiota ostosten pakkauksiin, ja välttää muovia. Muovirasiat ja purkit (jogurtti, punajuurisalaatti ym) olen pessyt ja jättänyt askartelukäyttöön ja pakastusrasioiksi. Muovijätettä olen nyt hiljan alkanut keräämään kierrätettäväksi. Muutoin meillä menee kaikki puuperäinen jäte takkaan ja biojäte kaneille ja niille sopimaton kompostiin. Joululahjat tein itse tänä vuonna, suosien kaikkea kaapeista ja kirppiksiltä löytyvää materiaali :)

  zennytintti@gmail.com

  VastaaPoista