keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Ruokahävikkiä vähemmäksi

Joulu alkaa olla taputeltu ja useimmille taitaa jo jouluruoatkin  hieman tökkiä. Voin rehellisesti sanoa, että ensimmäistä kertaa meille hankittiin kohtuudella jouluruokia ja näin ollen  sitä hävikkiruokaa ei päässyt kertymään.
Olen vuosien varrella karsinut joulupöydästä ruokia, joilla ei tunnu olevan kovinkaan suurta suosiota. Nykyisin meillä ei ole joulupöydässä sen seitsemän sortin kaloja, ei rosollia, eikä itsetehtyjä joululaatikoita.Aina jotain kuitenkin jää ja ajattelin tässä jakaa muutaman vinkin, jolla tähteet pääsevät hyötykäyttöön. Lanttu ja porkkanalaatikon jämät voi hyvin käyttäää sämpylätaikinaan tai kasvissosekeittoon. Kinkun ja savukalkkunan jämät sopivat hyvin suolaisen piirakan täytteeksi.
Kattauksesta yli jääneet keitetyt perunat ja porkkanat maistuvat vielä seuraavana päivänä kun ne pistaa pannulla sipulin kera.Ja joulusta yli jääneet piparkakut voi säästää maaliskuulle runebergintorttujen taikinaan. Meillä ei kyllä pipareita koskaan jää joulusta yli :)

Onko sinulla joku hyvä vinkki tähderuoista ja jäikö ruokaa edes tähteeksi? Leppoista Tapaninpäivää kaikille.


16 kommenttia:

 1. Että on kaunis tuo alin kuva! Ei tosin joulupöydän kuvissakaan mitään vikaa ole. En tehnyt kuin imelletyn bataattilaatikon itse ja se tuntuu maistuvan kaikille. Sulo syö porkkana ja maksalaatikot mielellään. Kinkun jämät menee varmasi juuri suolaiseen piirakkaan, mutta kalat on nyt syöty kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulolla taitaakin olla varsinaiset herkkupäivät!

   Poista
 2. Meillä oli jouluruokaa kolmeksi päiväksi.
  Tähteeksi ei oikeastaan jäänyt paljoa.
  Isäni on aina paistanut kinkun ja se on laitettu puoliksi. Puolikas riittää hyvin meidän perheelle.
  Hyvää torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolitettu kinkku ei kuulosta ollenkaan huonolta idealta!

   Poista
 3. Todella hienosti ajateltu. Joka vuosi lentää meilläkin kompostiin ruokaa. Lupaan ensi jouluksi ottaa tästä ajatuksestasi kopin ja viedä sukujuhlajouluummekin tätä ajatusta. Ylijäämäkalkkuna/kinkku sopivat myös kiusauksiin. Myös lämmin ja kylmäsavulohi. Ja eikös se perinteinen hernerokka ole omiaan kinkun uudelleen käytöön. Jossain muistan nähneeni, että rosollin voisi heittää uunivuokaan kerman kanssa, vaan oliko se soseena vai...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti hyviä vinkkejä myös nuo kaikki. Hernesoppaa en ole koskaan itse tehnyt, mutta lapsuuden kodissa kinkunrippeet tosiaan käytettiin hernekeittoon. Uunissa paistettu rosollikin voisi olla varsin herkullista :)

   Poista
 4. Onpas söpösiä piparilampaita♥ Meilläkään ei piparihävikistä ole minkäänlaista huolta, ellei sitä lasketa, että eivät tahdo riittää edes joulunpyhien loppuun:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin piparit loppuu aina ensimmäisenä.

   Poista
 5. Aina jää jotain, mutta meilläkin on karsittu joka vuosi jotakin. Niin nytkin...
  Jouluruokia ei jaksa syödä kuin pari päivää. Hienoa, että näitä asioita mietitään melko monessa perheessä.
  Leppoisaa loppuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Vuoden vimeiset päivät tuntuvat kuluvan nopeasti.

   Poista
 6. Tuumailin tänään kaupassa, saisiko lanttulaatikosta tehtyä lanttusupikkaan täytteen. Sitä kun kaupassa vielä oli reilusti tarjolla ja tykkään niin kovasti supikkaista. Koko joulun himoitsin harmaasuolattua joulukinkkua ja piti nyt pari viipaletta ostaa, maistiaisiksi sinapin kera :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan kuullukaan lanttusupikkaista, varmasti hyviä!

   Poista
 7. On muuten jännää, että lienee monille tuttua tuo, että ruokaa on jouluksi hankittu "yli tarpeen". Itse olen viime vuosina ollut melkoisen tarkka ruokamäärien suhteen, ettei osteta mitään yli tarpeen. En halua ajatellakaan, että ruokaa menee vanhaksi tai heitetään roskiin. Tänä vuonna olen onnistunut erittäin hyvin. Kinkku oli todella pikkuruinen, mutta riittävä. Laatikoita juuri kulutuksen mukaan. Siinä, jos missä, tulee onnistujan fiilis.

  VastaaPoista
 8. Meillä käydään joka vuosi tiukkaa keskustelua siitä, mitä joulun ruokapöydästä voisi karsia pois. Tänä vuonna viimein tuntui, että jotain sentään tuli karsittuakin. Ehkä se johtuu siitä, että minulta jäi aatonaaton kauppakäynti väliin, se on yleensä ollut se ajankohta jolloin tulee heiteltyä ostoskärryyn kaikenlaista pientä lisäystä; valmissalaatteja, pasteijoita, pikkuherkkuja, juustoja.. niistä sitten yleensä jää kaikenlaista. Tämänvuotisia jämiä käytin eilen pizzan tekoon, yllättävän hyvin sinne uppoaa esimerkiksi kinkku, valkohomejuusto ja avonainen purkinloppu creme fraichea.

  Hyvää loppuvuotta toivotellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, noilla viimehetken täydennysostoksilla sitä sortuu hamstraamaan turhiakin juttuja. Ehkä se myös vähentää ruokahävikkiä, kun kaupat saavat olla aina auki. Pizzasta tuli varmasti herkullinen.

   Poista