perjantai 10. lokakuuta 2014

Pataleipä

Tänään valmistin elämäni ensimmäisen pataleivän. Näitä ohjeita on ollut monessa blogissa mutta oman nappasin uusimmasta Kotivinkistä.



Jännittävää oli seurata taikinan elämää kulhossa. Pataleivän jujuhan on pitkä kohoamisaika. Tämä leipä ei siis valmistu nopeasti. Toisaalta ohje on niin yksinkertainen ja vähä työvaiheita vaativa, että sopii myös kiireiselle.





Tässä ohje lyhykäisyydessään:
4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä

1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämmin vesi(n.+42 astetta) ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Itse kohotin leipää n. 19 tuntia.
2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa vaan kääntele taikina palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.
3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita pata kylmään uuniin ja anna sen kuumentua siellä.
4. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 min. Ota pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hieman öljyä. Laita taikinapallo kuumaan pataan. Paista leipää uunissa kannen alla 30 min jonka jälkeen poista kansi ja paista vielä 15 min.
5. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Leipä irtosi padasta todella helposti vaikka käytin valurautapataa.



Leipä oli todella rapeakuorista ja maistuvaa. Parhaaltahan se toki maistuu lämpimänä.
Kannattaa kokeilla ehdottomasti. Mukavaa viikonlopun alkua kaikille!

7 kommenttia:

  1. Aijai, miten herkulliset kuvat! Tätä ohjetta täytyy kokeilla.

    Meillä on tänään pulla- ja pizzaperjantai ;)

    VastaaPoista
  2. Oi nam. Itsetehty uunituore leipä on niin hyvää :)

    VastaaPoista
  3. Näyttää todella herkulliselta :)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. Jo ajatus lämpimän leivän tuoksusta ..... mmmmm

    VastaaPoista
  5. ♥Kiitos ohjeesta Anni! täytyy ehdottomasti kokeilla tuota, NAM!

    VastaaPoista
  6. Hyvää on!! Lähes samoilla jauhosuhteilla teen tuota itsekin. Meillä sattui kerran naapurin tytöt olemaan kylässä, kun leipä valmistui ja siinähän se sitten meni ;D Pitääkin laittaa leipä tulemaan huomiseksi!

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeesta, kokeiluun menee!

    VastaaPoista