Kaikenlaiset säilöntä ja pakastushommat alkavat olla ajankohtaisia. Tänä vuonna en aio marjoja kovinkaan paljon pakastaa, mutta oman maan yrttisatoa sitäkin enemmän.
Eilen päätin ryhtyä tähän hommaan ja keräsinkin kasvimaalta persiljaa, lipstikkaa, timjamia sekä ruohosipulia. Persiljat ja ruohosipulit silppusin pieniin minigrippusseihin. Toinen hyvä tapa olisi pakastaa silppu pilttipurkeissa ja rapsutella sieltä sopiva määrä jäistä silppua ruokaan.
Lipstikkaa kokeilen ensimmäistä kertaa myös kuivattaa ja silputa kuivat lehdet morttelissa. Huomasin netissä Sikke Sumarin reseptin, jossa kuivattu lipstikkasilppu oli sekoitettu karkean suolan kanssa ja säilötty lasipurkkiin talven varalle. Ohje löytyy täältä.
Millaisia yrttien säilöntävinkkejä teillä on? Olisi kiva kuulla myös niistä. Mukavaa torstaita!
Yrteistä voi tehdä mausteöljyjä. Hyvään oliiviöljyyn yrttiä, annetaan maustua ja käytetään salaatteihin ja ruokiin.
VastaaPoistaSäilön tuoretta tillisilppua jääpalarasiaan, vettä päälle ja pakastus. Jääpala ruokiin ja maku on aivan tuoreen veroista. Sulatettuna käy vaikka silakkapihvien maustamiseen.
Kiitos hyvistä vinkeistä. Ensimmäistä kertaa yrttitarhani tuottaa satoa niin paljon että sitä voi myös säilöä talven varalle. Hyvät vinkit tulevat siis tarpeeseen.
PoistaPersiljaa ja tilliä pakastan samoin kuin Aila, jääpalamuotteihin. Niitä on sitten helppo käyttää ruokiin.
VastaaPoistaTuo lipstikka vinkki tuli tarpeeseen, koska olen miettinyt, miten sitä helpoiten hyödyntäisi. Tähän asti olen pakastanut sellaisenaan ja ottanut keittoihin oksan kerrallaan.
Lipstikan oksia minäkin olen pakastanut mutta kiva on kokeilla myös tätä maustesuolaohjetta.
PoistaNyt rapuaikana voi tehdä tillivotkaa. 2 dl votkaa (pöytäviinaa, yms ) ja pieni nippu tilliä. Annetaan maustua muutama päivä, siivilöidään ja pullotetaan. Nautitaan kylmänä joko sellaisenaan tai lisätään vähän lisää kylmää kirkasta sekaan.
VastaaPoistaYksi vihje vielä. Yrttinen mansikkahillo. 2 l mansikoita, 1 dl vettä, 0,5 kg hillosokeria, pari mintun, sitruunamelissan tai anisiisopin oksaa.
VastaaPoistaLaita peratut marjat veden kera kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää sokeri varovasti sekoittaen. Keitä pussin ohjeen mukaan.
Lisää silputut yrtit keittämisen puolessa välissä. Purkita.
Kiitos Aila näistä ainakin minulle uusista ohjeista!
PoistaOlen tylsä tyyppi ja pakastan tai kuivatan kaiken ;-D
VastaaPoistaYrteistä tullee teille ihana tuoksu!
Eihän siinä mitään tylsää ole, pääasia että yrtit tulee käytettyä. Meillä kyllä perhe hieman eilen ihmetteli näitä virityksiä. Tuoksu oli alkuun kyllä aika huumaava :)
PoistaAika vähän tulee säilöttyä talven varalle, mutta vähän marjoja ja yrttejä laitan kyllä pakkaseen :)
VastaaPoistaMukavaa torstai-iltaa!
Pakkaseen minullakin menee se mitä säilön. Pitäisi olla kunnon kylmäkellari mehuille ja hilloille.
Poista♥oi, sinä jo olet laittanut, mulla vasta ajatusasteella.. :)
VastaaPoistaPakko ahkeroida. Ensi viikolla alkavat työt ja aika on silloin kortilla :)
PoistaHyvää varautumista talveen :-) Olen se sadun heinäsirkka, joka ei varastoinut mitään talven varalle vaan soitteli koko kesän.
VastaaPoistaHih, hii :) En minäkään normaali hellekesinä paljon ole jaksanut näiden asioiden kanssa touhuilla. Jotain hyvää koleassa kesässä sentään on, jaksaa tehdä näitä säilöntähommia :)
PoistaKyllä on mukava raotella pakastimen ovea pitkin talvea.... ja tästä muistinkin, että tyttäreni pyysi ottamaan tilliä ja persiljaa mukaansa kun sitä oli tosi paljon. Siinä kun jutusteltiin, niin penkkiinhän ne jäivät;)
VastaaPoista