Joulu alkaa olla taputeltu ja useimmille taitaa jo jouluruoatkin hieman tökkiä. Voin rehellisesti sanoa, että ensimmäistä kertaa meille hankittiin kohtuudella jouluruokia ja näin ollen sitä hävikkiruokaa ei päässyt kertymään.
Olen vuosien varrella karsinut joulupöydästä ruokia, joilla ei tunnu olevan kovinkaan suurta suosiota. Nykyisin meillä ei ole joulupöydässä sen seitsemän sortin kaloja, ei rosollia, eikä itsetehtyjä joululaatikoita.
Aina jotain kuitenkin jää ja ajattelin tässä jakaa muutaman vinkin, jolla tähteet pääsevät hyötykäyttöön. Lanttu ja porkkanalaatikon jämät voi hyvin käyttäää sämpylätaikinaan tai kasvissosekeittoon. Kinkun ja savukalkkunan jämät sopivat hyvin suolaisen piirakan täytteeksi.
Kattauksesta yli jääneet keitetyt perunat ja porkkanat maistuvat vielä seuraavana päivänä kun ne pistaa pannulla sipulin kera.
Ja joulusta yli jääneet piparkakut voi säästää maaliskuulle runebergintorttujen taikinaan. Meillä ei kyllä pipareita koskaan jää joulusta yli :)
Onko sinulla joku hyvä vinkki tähderuoista ja jäikö ruokaa edes tähteeksi? Leppoista Tapaninpäivää kaikille.
Että on kaunis tuo alin kuva! Ei tosin joulupöydän kuvissakaan mitään vikaa ole. En tehnyt kuin imelletyn bataattilaatikon itse ja se tuntuu maistuvan kaikille. Sulo syö porkkana ja maksalaatikot mielellään. Kinkun jämät menee varmasi juuri suolaiseen piirakkaan, mutta kalat on nyt syöty kaikki.
VastaaPoistaSulolla taitaakin olla varsinaiset herkkupäivät!
PoistaMeillä oli jouluruokaa kolmeksi päiväksi.
VastaaPoistaTähteeksi ei oikeastaan jäänyt paljoa.
Isäni on aina paistanut kinkun ja se on laitettu puoliksi. Puolikas riittää hyvin meidän perheelle.
Hyvää torstaita!
Puolitettu kinkku ei kuulosta ollenkaan huonolta idealta!
PoistaTodella hienosti ajateltu. Joka vuosi lentää meilläkin kompostiin ruokaa. Lupaan ensi jouluksi ottaa tästä ajatuksestasi kopin ja viedä sukujuhlajouluummekin tätä ajatusta. Ylijäämäkalkkuna/kinkku sopivat myös kiusauksiin. Myös lämmin ja kylmäsavulohi. Ja eikös se perinteinen hernerokka ole omiaan kinkun uudelleen käytöön. Jossain muistan nähneeni, että rosollin voisi heittää uunivuokaan kerman kanssa, vaan oliko se soseena vai...
VastaaPoistaVarmasti hyviä vinkkejä myös nuo kaikki. Hernesoppaa en ole koskaan itse tehnyt, mutta lapsuuden kodissa kinkunrippeet tosiaan käytettiin hernekeittoon. Uunissa paistettu rosollikin voisi olla varsin herkullista :)
PoistaOnpas söpösiä piparilampaita♥ Meilläkään ei piparihävikistä ole minkäänlaista huolta, ellei sitä lasketa, että eivät tahdo riittää edes joulunpyhien loppuun:D
VastaaPoistaMeilläkin piparit loppuu aina ensimmäisenä.
PoistaAina jää jotain, mutta meilläkin on karsittu joka vuosi jotakin. Niin nytkin...
VastaaPoistaJouluruokia ei jaksa syödä kuin pari päivää. Hienoa, että näitä asioita mietitään melko monessa perheessä.
Leppoisaa loppuvuotta!
Näin on! Vuoden vimeiset päivät tuntuvat kuluvan nopeasti.
PoistaTuumailin tänään kaupassa, saisiko lanttulaatikosta tehtyä lanttusupikkaan täytteen. Sitä kun kaupassa vielä oli reilusti tarjolla ja tykkään niin kovasti supikkaista. Koko joulun himoitsin harmaasuolattua joulukinkkua ja piti nyt pari viipaletta ostaa, maistiaisiksi sinapin kera :)
VastaaPoistaEn ole koskaan kuullukaan lanttusupikkaista, varmasti hyviä!
PoistaOn muuten jännää, että lienee monille tuttua tuo, että ruokaa on jouluksi hankittu "yli tarpeen". Itse olen viime vuosina ollut melkoisen tarkka ruokamäärien suhteen, ettei osteta mitään yli tarpeen. En halua ajatellakaan, että ruokaa menee vanhaksi tai heitetään roskiin. Tänä vuonna olen onnistunut erittäin hyvin. Kinkku oli todella pikkuruinen, mutta riittävä. Laatikoita juuri kulutuksen mukaan. Siinä, jos missä, tulee onnistujan fiilis.
VastaaPoistaHienoa, hyvä sinä!
PoistaMeillä käydään joka vuosi tiukkaa keskustelua siitä, mitä joulun ruokapöydästä voisi karsia pois. Tänä vuonna viimein tuntui, että jotain sentään tuli karsittuakin. Ehkä se johtuu siitä, että minulta jäi aatonaaton kauppakäynti väliin, se on yleensä ollut se ajankohta jolloin tulee heiteltyä ostoskärryyn kaikenlaista pientä lisäystä; valmissalaatteja, pasteijoita, pikkuherkkuja, juustoja.. niistä sitten yleensä jää kaikenlaista. Tämänvuotisia jämiä käytin eilen pizzan tekoon, yllättävän hyvin sinne uppoaa esimerkiksi kinkku, valkohomejuusto ja avonainen purkinloppu creme fraichea.
VastaaPoistaHyvää loppuvuotta toivotellen
Juu, noilla viimehetken täydennysostoksilla sitä sortuu hamstraamaan turhiakin juttuja. Ehkä se myös vähentää ruokahävikkiä, kun kaupat saavat olla aina auki. Pizzasta tuli varmasti herkullinen.
Poista