lauantai 3. helmikuuta 2018

Runebergintorttuja ja keksejä

Maanantaina 5.2 vietetään Runebergin päivää ja siksi tähän helmikuun alkuun kuuluu myös Runebergintorttujen teko. Kaupan tortuista en ole koskaan tykännyt, mutta nämä itsetehdyt ovat maistuneet.



Vuosien saatossa on tullut kokeiltua monenlaisia ohjeita, mutta tällä Pirkan paras leivontakirjassa olevalla ohjeella tulee mielestäni parhaat tortut.

tarvitset:
200g margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
2 dl piparkakkumurua
2 dl manteleita jauhettuna
3/4 dl kevytkermaa
paistonkestävää vadelmahilloa
( muutama tippa manteliaromia)



tomusokerikuorrutteeseen:
1  dl tomusokeria
2tl sitruunanmehua tai vettä



Jauha mantelit ja keksit monitoimikoneella hienoksi. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi  kerrallaan ja vatkaa seos tasaiseksi kummankin lisäyksen jälkeen. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan vatkaten. Lisää manteliaromi, kardemumma, keksimurut ja mantelijauhe taikinaan, lopuksi kerma. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa taikinaa enää turhaan.
Valitse mieluimmin ainakin 1 1/2 dl vetoisia mahdollisimman jäykkiä muffinivuokia tai foliovuokia.
Alumiinivuoat on hyvä voidella. Jätä vuoat hieman vajaiksi. Paina jokaisen vuoan keskelle kolo, jonne lisäät vadelmahilloa. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 13-15 min.
Lisää jäähtyneille tortuille keskelle vielä hilloa ja pursota sokerikuorrute. Tortut ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä. Ohjeella valmistuu noin 20-25 torttua.



Lisäksi kokeilin tehdä Perinneruokaa prkl- blogin ohjeella Runebergin täytekeksejä, sillä on kiva kokeilla myös uusia ohjeita. Keksien ohjeen löydät täältä.




Eivät keksitkään hullumpia olleet. Pidän kuitenkin vahvemmasta mantelin mausta ja kekseistä tuli  melko kuivahkoja. Kiva vaihtelu nämäkin kahvipöytään. Vierasvarana keksit säilyvät varmasti pidempään kuin tortut ja niitä voi täyttää ja koristella sopivan määrän tarjolle.



Pidätkö sinä enemmän kaupan Runebergintortuista, vaiko kotitekoisista? Mukavaa illanjatkoa kaikille!

13 kommenttia:

  1. Minä tykkään kaupan Runebergintortuista, en tosin kaikista. Torttujen pitää olla minun makuuni riittävän kosteita. En ole ikinä leiponut niitä itse. Pitäisi varmaan joskus kokeilla leipoa niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä Pirkan ohje on helppo ja tortuista tulee meheviä.

      Poista
  2. Huomenna on tarkoitus tehdä Runebergin torttuja. Ehdottomasti omatekemät maistuvat paremmin. Olen kokeillut erilaisia kostutuksia, joista vedellä laimennettu yrttinen rommi on ollut paras.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupan tortuissa on ihan liian vähän hilloa :) Omatekemät parhaita!

      Poista
  3. Ihania herkkuja! Minä pidän enemmän itse tehdyistä:) Leppoisaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
  4. Näyttääpä hyvältä.. itsetehdyt tortut ovat makoisampia♥ Leppoisaa viikonloppua sinulle♥

    VastaaPoista
  5. Itse olen muutaman kerran tehnyt Runebergin kakun. Tykkään ehdottomasti itsetehdystä enemmän.
    Kivaa sunnuntaita ja viikon alkua!

    VastaaPoista
  6. Ehdottomasti itsetehdyt ovat parhaita! Kaupasta ostetut ovat minun mieleen liian kosteita ja suuria. Sellaista riittäisi vain tosi pieni pala. Minäkin leivoin eilen noita.
    Ihanaa vanhanajan talvipäivää! T.Maija myrskyluodolle@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Kyllä nyt maistuisi itsetehty Runebergin torttu. Tämä päivä menee loikoillessa ja blogatessa, joten joudun tyytymään valmiisiin torttuihin.

    VastaaPoista
  8. Herkullisen näköisiä leipomuksia!
    Itsetehdyt on parhaita!

    VastaaPoista