torstai 30. heinäkuuta 2015

Kesän maut talteen

Kaikenlaiset säilöntä ja pakastushommat alkavat olla ajankohtaisia. Tänä vuonna en aio marjoja kovinkaan paljon pakastaa, mutta oman maan yrttisatoa sitäkin enemmän.



Eilen päätin ryhtyä tähän hommaan ja keräsinkin kasvimaalta persiljaa, lipstikkaa, timjamia sekä ruohosipulia. Persiljat ja ruohosipulit silppusin pieniin minigrippusseihin.  Toinen hyvä tapa olisi pakastaa silppu pilttipurkeissa ja rapsutella sieltä sopiva määrä jäistä silppua ruokaan.



Lipstikkaa kokeilen ensimmäistä kertaa myös kuivattaa ja silputa kuivat lehdet morttelissa. Huomasin netissä Sikke Sumarin reseptin, jossa kuivattu lipstikkasilppu oli sekoitettu karkean suolan kanssa ja säilötty lasipurkkiin talven varalle. Ohje löytyy täältä.


Millaisia yrttien säilöntävinkkejä teillä on? Olisi kiva kuulla myös niistä. Mukavaa torstaita!

16 kommenttia:

  1. Yrteistä voi tehdä mausteöljyjä. Hyvään oliiviöljyyn yrttiä, annetaan maustua ja käytetään salaatteihin ja ruokiin.
    Säilön tuoretta tillisilppua jääpalarasiaan, vettä päälle ja pakastus. Jääpala ruokiin ja maku on aivan tuoreen veroista. Sulatettuna käy vaikka silakkapihvien maustamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä vinkeistä. Ensimmäistä kertaa yrttitarhani tuottaa satoa niin paljon että sitä voi myös säilöä talven varalle. Hyvät vinkit tulevat siis tarpeeseen.

      Poista
  2. Persiljaa ja tilliä pakastan samoin kuin Aila, jääpalamuotteihin. Niitä on sitten helppo käyttää ruokiin.
    Tuo lipstikka vinkki tuli tarpeeseen, koska olen miettinyt, miten sitä helpoiten hyödyntäisi. Tähän asti olen pakastanut sellaisenaan ja ottanut keittoihin oksan kerrallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lipstikan oksia minäkin olen pakastanut mutta kiva on kokeilla myös tätä maustesuolaohjetta.

      Poista
  3. Nyt rapuaikana voi tehdä tillivotkaa. 2 dl votkaa (pöytäviinaa, yms ) ja pieni nippu tilliä. Annetaan maustua muutama päivä, siivilöidään ja pullotetaan. Nautitaan kylmänä joko sellaisenaan tai lisätään vähän lisää kylmää kirkasta sekaan.

    VastaaPoista
  4. Yksi vihje vielä. Yrttinen mansikkahillo. 2 l mansikoita, 1 dl vettä, 0,5 kg hillosokeria, pari mintun, sitruunamelissan tai anisiisopin oksaa.
    Laita peratut marjat veden kera kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää sokeri varovasti sekoittaen. Keitä pussin ohjeen mukaan.
    Lisää silputut yrtit keittämisen puolessa välissä. Purkita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aila näistä ainakin minulle uusista ohjeista!

      Poista
  5. Olen tylsä tyyppi ja pakastan tai kuivatan kaiken ;-D
    Yrteistä tullee teille ihana tuoksu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän siinä mitään tylsää ole, pääasia että yrtit tulee käytettyä. Meillä kyllä perhe hieman eilen ihmetteli näitä virityksiä. Tuoksu oli alkuun kyllä aika huumaava :)

      Poista
  6. Aika vähän tulee säilöttyä talven varalle, mutta vähän marjoja ja yrttejä laitan kyllä pakkaseen :)
    Mukavaa torstai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkaseen minullakin menee se mitä säilön. Pitäisi olla kunnon kylmäkellari mehuille ja hilloille.

      Poista
  7. ♥oi, sinä jo olet laittanut, mulla vasta ajatusasteella.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko ahkeroida. Ensi viikolla alkavat työt ja aika on silloin kortilla :)

      Poista
  8. Hyvää varautumista talveen :-) Olen se sadun heinäsirkka, joka ei varastoinut mitään talven varalle vaan soitteli koko kesän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, hii :) En minäkään normaali hellekesinä paljon ole jaksanut näiden asioiden kanssa touhuilla. Jotain hyvää koleassa kesässä sentään on, jaksaa tehdä näitä säilöntähommia :)

      Poista
  9. Kyllä on mukava raotella pakastimen ovea pitkin talvea.... ja tästä muistinkin, että tyttäreni pyysi ottamaan tilliä ja persiljaa mukaansa kun sitä oli tosi paljon. Siinä kun jutusteltiin, niin penkkiinhän ne jäivät;)

    VastaaPoista