sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Sateisen päivän pelastaja

Kyllähän se jo eilen sääennusteessa sanottiin, että Etelä-Suomessa sataa aamusta vettä. Heräsinkin tuttuun sateen ropinaan ja mietin siinä vielä sängyssä loikoillessani, että tänään leivon pitkästä aikaa leipää. Leipominen on juuri sopivaa puuhaa ankean harmauden poistattajaksi.



Reseptiksi valikoitui tällä kertaa Auringonkukkaleivät. Yleensähän teen sämpylöitä, joten tämä on nyt tällainen kokeilu. Resepti löytyi täältä. Laitan ohjeen tähänkin vielä muistiin.
Leipiin tarvitaan:
5 dl maitoa tai vettä
1 1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 pussi kuivahiivaa
2 rkl siirappia
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
n. 10 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä neste reilusti n 42-asteiseksi ja sekoita joukkoon auringonkukansiemenet ja kaurahiutaleet joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää seuraavaksi siirappi ja suola. Lopuksi lisää jauhoja pikkuhiljaa ja alusta taikina kuohkeaksi. Loppuvaiheessa lisätään öljy. Itse käytin öljyn asemasta nestemäistä leivontamargariinia ja suolaakin laitoin hiukan enemmän kuin ohjeessa, sillä suolaton leipä ei maistu miltään.



Kohota taikinaa n. 30 minuuttia. Leivo sitten taikinasta kaksi leipää, joita kohotetaan liinan alla vielä 20 min. Kun leivät ovat kohonneet pistele ne varovasti haarukalla ja voitele vedellä. Leivän pinnalle voit lisätä auringonkukansiemeniä koristeeksi. Paista uunin alatasolla 20-30 minuuttia. Omassa uunissani aikaa vei n.30 min.



Hyvää tuli ja voiko olla mitään ihanampaa kuin tuore, lämmin leipä sateisena sunnuntaita :) Iloista päivää kaikille!

18 kommenttia:

  1. Namm...nälkähän tässä tuli...olispa uunituoretta leipää..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo ja melko nopea tehdä. Auringonkukansiementen tilalle voisi toki laittaa jotain muitakin siemeniä. Jatkossa aionkin varioida tuota reseptiä :)

      Poista
  2. Herkullisen näköinen leipä. Aikoinaan leivoin monta kertaa viikossa sämpylöitä. Sitten lapset aikuistuivat ja itselle tuli keliakia, niin kertakokeilun jälkeen leivonta jäi. Muutaman juustokakun olen vuosien aikana tehnyt. En vain jaksa kokeilemalla etsiä maukasta glut.ohjetta......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tuoretta leipää leivotaan nykyisin aika harvoin kun kaksin ollaan. Onhan se niinkin kun leipoo, tulee sitä tuoretta, lämmintä leipää syötyä vähän liiankin kanssa :)

      Poista
  3. Pitääpä itsekin kokeilla tuota leipää, niin herkullisen näköistä se on! Täällä sateeseen tuli pieni tauko ja pyrähdin sen aikana pikku lenkille. Muuten olenkin vain "olla öllöttänyt" ja sateen ropinaa kuunnellut.
    Mukavaa sunnuntaipäivää sinullekin! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heräsin äsken päivätorkuilta. Toisaalta sadepäivänä malttaa paremmin lekotella, joten ei tämä nyt niin pahalta tunnu :)

      Poista
  4. ♥nams,kyllä näyttää hyvältä! Minä leivoin tänään sämpylöitä :)

    VastaaPoista
  5. Nam! Herkullisen näköistä.

    VastaaPoista
  6. Kyllä aina välillä on kiva kokeilla jotain uutta. Minulla oli tänään samanlainen ajatuksenjuoksu eli leipomista sadepäivän piristykseksi. Itse pitäydyin kylläkin perinteisessä raparperipiirakassa...olisi pitänyt pistäytyä täällä vähän aikaisemmin:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein sitä tuleekin leivottua jotain päiväkahville. Tänään kuitenkin sain kahvitella yksin joten päädyin leivän tekoon. Eipä tarvinnut lähteä kauppaa leivän hakuun !

      Poista
  7. Kyllä näyttää hyvältä tuo sun leipäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää tuli. Osan pistinkin jo pakkaseen.

      Poista
  8. Tuoksui tänne asti:) Mikä on parempaa kuin lämmin leivottu leipä ja voita päällä. Meillä sitä vaan saa nykyään niin harvoin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreen leivän tuoksu on kyllä niin ihana! Pitäisi leipoa useimmin. Maalla tulee kyllä kesälomalla leivottuakin, kun kauppaan on pitkä matka.

      Poista
  9. Hyvältä näyttää, vasta leivottu leipä on ihan parasta :)

    VastaaPoista
  10. Tämän ohjeen mä nappasin talteen! Aina joskus tekee mieli tehdä leipää, mutta joskus se tyssää jo siihen, että ei just sillä hetkellä löydä hyvää ohjetta (=ei jaksa alkaa etsimään netistä tai kirjoista...)
    :D

    VastaaPoista